Edistämässä yhteistoimintaa ja elinvoimaisuutta.


Tiihalan kyläyhdistys ry

Tiihalan kylätoimikunnasta tuli Tiihalan kyläyhdistys ry 29.11.2016 pidetyn perustamiskokouksen myötä. Yhditys merkittiin yhdistysrekisteriin 21.12.2016.

Tiihalan kyläyhdistys ry toimii Tiihalan kylässä, Kangasalla. Vuosi 2021on meidän 37. toimintavuotemme. Kerran vuodessa koolle kutsuttava vuosikokous valitsee kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet ja päättää tulevan vuoden toiminnasta. Yleensä olemme päättäneet siivota talkoilla Tiihalan tienvieret kuntoon äitienpäiväksi. Teemme laskiais- tai kevätretken vuosittain vaihtuvaan kohteeseen kylällä tai lähistöllä. Poltamme juhannuskokkoa kylän rannassa ja siivoamme kokkorannan talkoilla ennen juhannusta. Kyläkopilla kyläläiset ovat järjestäneet heinäkuussa sunnuntaisin kesätoritoimintaa ja kesäkahvion. Lisäksi pelaamme säännöllisesti pallopelejä, kesäisin kylän kentällä ja talvisin meillä on perjantaisin lasten ja eläkeläisten pallopelivuorot Huutijärven koululla.

Vaikka Tiihala on maaseutua, on perinteinen yhteisöllisyys kaupungistumisen ja elintapojen muutoksen johdosta koetuksella. Kylätoimikunta koettaa edistää yhteistoimintaa ja elinvoimaisuutta.


Tiihalan kylä

Jo kivikaudella ensimmäiset asukkaat ovat liikkuneet Tiihalan mailla. Kyläksi Tiihala on muodostunut oletettavasti jo rautakaudella, ollen näin Kangasalan vanhin kylä.

Keskiajalla Tiihalassa oli 17 taloa ja se oli pitkään myös pitäjän suurin kylä. Kasvamista ja kehittymistä auttoivat sijainti hyvien kulkureittien varrella sekä maanviljelyyn ja karjanhoitoon hyvin soveltuvat maa-alueet.

Katovuodet, sodat ja luonnonmullistukset ovat koetelleet tiihalalaisia siinä, missä muitakin suomalaisia. Sukupolvet, asukkaat ja asuinpaikat ovat vaihtuneet. Kuitenkin Tiihalan kylä on edelleen ja kyläläiset ovat täällä jatkamassa perinteitä ja kannustamassa yhteistoimintaan, kaikkien iloksi ja mukavuudeksi.